Budžetsko izdvajanje za mlade u Vranju: Očekivanja mnogo veća VIDEO

Pohvalno je da je ove godine, po prvi put, Grad Vranje isplanirao budžetsku liniju za finansiranje nevladinih organizacija koje se bave unapređenjem položaja mladih u Vranju, slažu se u organizacijama civilnog društva čija je osnovna delatnost omladinska politika.

Međutim, podatak da ta cifra iznosi samo 300.000 dinara, izazvala je različite reakcije.

Predstavnici mladih, koji pripadaju lokalnoj administraciji, konkretno koordinator Kancelarije za mlade Luka Trajković konstatuje da su svi svesni da su "sredstva koja je grad spremio za finansiranje udurženja mladih mala", ali za tako nešto pronalazi opravdanje.

"Cilj kod ove mere je, zapravo, da se na neki način podstaknu udruženja mladih i za mlade, jer tih udruženja u Vranju ima veoma malo.

Mi očekujemo da će grad u budućnosti na tom planu opredeliti i veća sredstva, ali nam tu svakako mogu pomoći i donatori finansiranjem tih udruženje, s ciljem sprovođenja omladinske politike", navodi Trajković, potencirajući da Grad Vranje na drugim planovima dotira sredstva za mlade.

Emilija Milenković, programska direktorka Udruženja Naš svet naša pravila (NSNP) ima problem sa ovom proporcijom - 300.000 dinara na 19 udruženja mladih i za mlade u Vranju, koliko ih u evidenciji vodi resorno ministarstvo.

Bilo je, kaže, mnogo više očekivanja od tog petog mehanizma omladinske politike u Vranju.

"Ako već postoje neka očekivanja od udruženja mladih, da se bave temama koje ne pokriva lokalna samouprava, onda i mi u udruženjima mladih očekujemo da finansijska podrška bude u skladu sa tim očekivanjima.

Posebno ako se zna koliko je težak i sam položaj tih udruženja u kojima su uglavnom mladi ljudi koji pokušavaju da ostvare neke važne ciljeve", kaže Milenković i dodaje da mladi, uprkos nedostatku novca za aktivnosti, ne odustaju od svojih namera.

Ona smatra da je na ovom području i te kako potebno raditi na planu omladinske politike, koja je vrlo nerazvijena u Vranju i na jugu Srbije.

"Položaj udruženja mladih na jugu Srbije, ali i generalno u Srbiji je težak; teško je voditi udruženje, nedostaje sistemska podrška i zbog toga je veoma bitan ovaj gradski konkurs za udruženja mladih i za mlade.

Time bi nam lokalna samouprava dala podršku da opstanemo i da još agilnije radimo ono što radimo za mlade.

Neke lokalne samouprave imaju takav konkurs, sa znatno većim sredstvima, i nadamo se da će i naš grad naći mogućnost da bude na toj liniji", navodi Emilija.

Aktuelni podaci ne idu tome u prilog, smatraju u OCD Naš svet naša pravila.

Naime, izdvajanje za omladinsku politiku u Vranju za 2023. godinu, kako kažu, biće 0,061 odsto od ukupnog budžeta.

"Time je grad rešio da umanji izdvajanje za omladinsku politiku za čak 62 odsto u odnosu na prošlu godinu, kaže Đorđe Stojanović, predsednik NSNP.

On podseća da su u budžetu za 2022, pa i za prethodnu 2021. godinu, izdvajanja za omladinsku politiku iznosila 5 miliona, od čega je celokupan iznos bio namenjen funkcionisanju Kancelarije za mlade.

Iz vranjskog udruženja podsećaju da je u okviru budžeta grada Vranja za 2023. godinu za finansiranje razvoja sporta i omladine izdvojeno je 128,9 miliona dinara.

"Od toga, za finansiranje omladinske politike izdvojeno je 1,97 miliona, što je 1,47 odsto od ukupnog izdvajanja za razvoj sporta i omladine", konstatuje Stojanović.

M. Tomić

Ilić: Potrebna značajnija podrška za ozbiljne programe

Uroš Ilić iz udruženja Aktivisti iz komšiluka smatra da budžet koji je odobren za ovu godinu za mlade "nije programski i nema za cilj značajniji uticaj na mlade, osim nekih kratkotrajnih aktivnosti".

"Tek sa povećanjem sredstava u budžetu koja se odnose na mlade, možemo govoriti o značajnijoj brizi o njima", navodi on za Vranje News.

Ilić dodaje da je programe moguće kreirati "tako što lokalna samouprava raspiše konkurs, postavi jasne ciljeve i kriterijume za korišćenje sredstava i na osnovu toga se odaberu udruženja koja će to sprovoditi".

"Ovi programi traju duži vremenski period, najmanje godinu dana, a neki i više godina. Tek na takav način je moguće značajnije uticati na mlade u lokalnoj zajednici", smatra Ilić.

On, takođe, navodi da su mladima potrebna mesta za okupljanje i rad na sebi.

"Takođe su im potrebni programi koji će ih motivisati da učestvuju u životu lokalne zajednice i da aktivno kreiraju bolje društvo. U ovom trenutku za mlade u Vranju nema ni prostora, ni adekvatnih programa. Najavljena je adaptacija prostora za mlade u okviru Dijaloga mladih sa donosiocima odluka, ali što se programa tiče nema značajnijeg napretka", kaže Ilić za Vranje News.

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti