Biblioteka iznosi Legat Cige Mininčića pred javnost

Gradska Biblioteka Bora Stanković u Vranju počela je realizaciju projekta "Prezentacija Legata Dragana Mininčića Cige kulturnoj javnosti", saopšteno je iz najstarije ustanove kulture u gradu.

U sklopu projekta planirana je obrada i prezentacija građe putem izložbe i kataloga novog legata vranjske biblioteke - Legata Dragana Mininčića Cige.

"Projekat ima za cilj promociju i unapređenje usluga Javne biblioteke Bora Stanković, kao i širenje spektra bibliotečkih usluga kroz doprinos istraživanju lokalne kulturne istorije.

Ideja je da se izložbom javnosti prezentuje poklon zbirka koju je gospodin Mininčić darivao biblioteci", navode iz biblioteke.

Mininčićev dragocen poklon uvećao je fond biblioteke u prethodnoj godini za 1.063 jedinice monografskih publikacija, četiri naslova serijskih publikacija i šest umetničkih slika.

"Sa knjigama koje je Mininčić tokom ranijih godina poklanjao vranjskoj biblioteci, legat zbirka sadrži ukupno 1.272 monografske publikacije.

Kuriozitet legata predstavljaju publikacije sa posvetama autora.

Organizacijom izložbe i štampanjem kataloga vredni fond se iznosi na svetlost dana čitalačkoj javnosti, potencijalnim istraživačima i kulturnim poslenicima prezentuje blago koje se nalazi u okviru legata", navode iz biblioteke.

Rok za realizaciju ovog značajnog projekta je decembar 2021. godine.

Finansijski su ga podržali Ministarstvo kulture i informisanja (sa 565.800 dinara) i Grad Vranje (sa 171.000 dinara).

Najnovije vesti