Antić o zahtevima albanskih lidera: Teritorija Pčinjskog okruga nedeljiva (FOTO, VIDEO)

Reciprociteti u razmeni teritorija su stvar međunarodnih konferencija, ozbiljnih pregovora i teme kongresa velikih sila.

Da ne prejudiciram stvari, ali za nas socijaliste Vranja teritorija Pčinjskog okruga, na kojoj je Vranje administrativno-politički centar je jedinstvena, nedeljiva, cela, sa heterogenim sastavom stanovišta, multikonfesionalna.

I takva će i ostati, naravno u sastavu Republike Srbije, u čijem sastavu je i Kosovo i Metohija - izjavio je šef vranjskog SPS-a Zoran Antić, reagujući na zahtev albanskih lidera sa jugu Srbije "za poštovanje reciprociteta sa severom Kosova i onim što Srbi koji žive tamo dobiju na predstojećem dijalogu u Briselu".

Antić je, na otvorenom danu SPS-a u Vranju, osvrćući se na zakazanu skupštinu svih odbornika Albanaca iz skupština tri opštine na jugu gde živi albanska nacionalna manjina za 14. jul, još kazao da "svako u ovoj državi ima pravo da održava sastanke".

- To je nesporno, ali svi zaključci sa tih sastanaka, sve deklaracije, pisanija, moraju biti u skladu sa važećim Ustavom Republike Srbije i ne smeju biti nikako protiv teritorijalnog integriteta države u kojoj ti koji sastanče žive - kazao je Antić

Što se tiče Kosova i Metohije, naglasio je lider vranjskog SPS-a, ono je "sastavni deo Srbije".

- Njegov statuis regulisan je rezolucijom 1244 i u tom pogledu nikakvih promena nije bilo.

Ako ste pažljivo slušali izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, da je šest,sedam država u proteklom periodu povuklo priznanje KiM, i da se radi na tome da još toliko država takođe u dogledno vreme povuče priznanje, to znači da državni vrh Srbije vodi jaku, proaktivnu politiku, usmerenu ka tome da pravni subjektivitet KiM bude rešavan isključivo u interesu Republike Srbije.

Šta će biti na pregvorima u Briselu, mislim da to nema dodirne tačke sa albanskim prvacima na jugu Srbije - konstatovao je Antić.

On je naveo da smatra da teritorijalne jedinice na jugu Srbije "funkcionišu bez ikakvih problema, da nema međunacionalnih, ni religijskih sukoba", kao i da ne vidi "nikakvu tenziju koja bi mogla iz toga da proistekne".

Najnovije vesti