Ćulibrk predviđa: Od januara poskupljuju gorivo i cigarete, a struja od aprila

Vranje/Beograd - Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk izjavio je u nedelju kako smatra da će "do poskupljenja struje doći 4. aprila, odmah posle izbora".

On je gostujući u programu Televizije N1 televizije podsetio da je država odlučila da zamrzne cene nekih namirnica, a da se to "poslednji put dogodilo za vreme Miloševića i socijalizma".

"Nema besplatnog ručka – neko će to morati da plati.

Da li će zbog toga EPS koji sada uvozi struju po pet, šest puta većim cenama nego što je prodaje građanima, iskazati gubitak, neko će morati da ga pokrije – ako ne bude para na njihovom računu, pokriće država", naveo je Ćulibrk.

On je dodao da mi "uvozimo struju u najgoroj situaciji, kada su cene na vrhuncu".

"Da je sve bilo dobro, možda je EPS mogao da izvozi.

Oni će te cene prebaciti u troškove, povećati cene svojih proizvoda i imaćemo novi talas inflacije", rekao je Ćulibrk.

On je dodao da će "poskupeti svi akcizni proizvodi".

"Inflacija na kraju ove godine biće 8,9 odsto, onaj varijabilni deo akcize će se povećati i poskupeće gorivo, cigarete i ostalo", kazao je urednik NIN-a.

On je naveo da je u Srbiji do novembra zabeležen ukupan rast cena od 7,4 odsto, konstatujući da su cene "više povećane nego što će zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima biti povećane plate i penzije".

"Oni će u januaru sledeće godine živeti lošije nego u januaru ove godine.

Njihovi prihodi za pet odsto biće manji nego početkom ove godine i moći će da kupe manje nego pre dvanaest meseci.

A, ministri, Siniša Mali i premijerka – svi pričaju, ubeđuju da sledi nikad veće povećanje", kaže Ćulibrk, dodajući da će ipak "narod najbolje to videti po svom novčaniku".

Komentari

Mi drugu državu nemamo. Odavno živimo od danas za sutra. Još od Miloševića. Ova predviđanja šta treba da znače? Da nam neće biti bolje od njih? Neće. I ništa nam ne mogu pomoći ovakvi igrokazi.

Najnovije vesti