22.07.2022

Stojiljković je propagirao govor mržnje prema Bugarima

Odgovor na tekst "Otvoreni dan BSC-a nije za sve otvoren" autora Nikole Stojiljkovića.

Bugarsko–srpski centar je 15. jula u restoranu Kod kovača u Vranju održao Dan otvorenih vrata. Ovaj događaj je bio otvoren za sve dobronamerne ljude koji poštuju naš rad i ljude koji podržavaju dobrosusedske odnose između Bugarske i Srbije i ulažu napore da se ovakvi odnosi održe i unaprede.

Cilj otvorenih vrata bio je informisanje zainteresovanih građana o aktuelnim i budućim projektima Bugarsko–srpskog centra. U fokusu je bila realizacija projekta Bugarska ti pruža ruku – upoznaj je. Ovaj projekat se bavi borbom protiv diskriminacije i vršnjačkog nasilja u srednjim školama, turizmom i turističkim potencijalima Bugarske i Srbije i mogućnostima za prekograničnu saradnju, kao i edukacijom učenika na temu pisanja i upravljanja projektima.

Danu otvorenih vrata na poziv Bugarsko–srpskog centra prisustvovao je između ostalih i generalni konzul Bugarske u Nišu Dimitar Canev kao i konzul Ilija Bondžolov.

Ovaj događaj je medijski propraćen od srane televizije Vranjska Plus i televizije Fokus. Nakon što je generalni konzul Dimitar Canev dao kratku izjavu za medije, obratio sam se i ja i upoznao medije o našem projektu. 

Kada sam završio sa obraćanjem otišao sam do ulaza da sačekam goste koji su pristizali. U tom trenutku sam video meni nepoznatog čoveka koji stoji ispred kamere i maše nekim papirima. Ljubazno sam zamolio gospodina da se predstavi i dobio odgovor da se zove Nikola Stojiljković iz Narodne komunističke partije Jugoslavije.

Opet sam ljubazno zamolio gospodina da krene sa mnom u objekat kako bi mi objasnio o čemu se radi. Nakon što smo seli za sto, kao i svaki dobar domaćin ponudio sam dotičnog gospodina kafom i pićem i zamolio ga da mi objasni razlog njegovog nezadovoljstva. Krenuo je sa izlaganjem, koje je po svemu sudeći unapred pripremljeno i osmišljeno sa ciljem remećenja našeg skupa i propagiranja političkih stavova koji su za Bugarsko–srpski centar apsolutno nebitni, bez ikakve težine, jer se mi ne bavimo politikom.  

Bugarsko – srpski centar je nevladina, nepolitička organizacija koja se bavi kulturom, obrazovanjem, turizmom, ekonomijom, ekologijom, evrointegracijama, multikulturalizmom i td, dakle, svim onim pitanjima koji povezuju naše narode i neraskidivu vezu prijateljstva.

Imajući ovo u vidu, informisao sam gospodina Stojiljkovića da nije ni mesto, ni vreme, da se govori  o tim temama o kojima on govori i pitao ga da li zna čime se bavi Bugarsko–srpski centar. Dobio sam odgovor da ne zna i obratio mi se sledećim rečima: "Ne znam, ali došao sam da ovo čuje konzul".

Naravno, nisam dozvolio da se naš skup pretvori u političko prepucavanje i govor mržnje i zamolio gospodina da napusti skup. S obzirom na to da smo se nalazili u privatnom objektu, vlasnica objekta ga je takođe zamolila da napusti objekat ili će u suprotnom pozvati policiju.

Gospodin je pristao da izađe ali je prilikom izlaska izvadio unapred pripremljeni propagandni materijal i odštampano latinično slovo "Z", koje Rusija koristi u ratu sa Ukrajinom, podigao ga iznad glave i uzviknuo: "Ljudi, organizator me proteruje sa skupa", i uputio pogrdne reči bugarskoj Vladi, nazvavši njene članove banditima.

Nakon što je napustio objekat, gospodin Stojiljković je otišao do službenog automobila generalnog konzulata Bugarske i na brisaču ostavio neki propagandni materijal, a potom otišao u policiju.

Nije tačno da policija nije intervenisala. Policijski službenici su po prijavi izašli na teren, ali nisu ustanovili nikakav prekršaj, te su me lično obavestili da nastavimo sa našim aktivnostima.

Međutim, gospodin Stojiljković treba da zna da prvo pitanje koje sam dobio od policijskih službenika bilo je da li je on uputio uvredljive reči generalnom konzulu Bugarske. Dotični gospodin treba da zna da se radi o diplomatskom predstavniku u našoj zemlji i da ovakvi skandali mogu i te kako imati velike posledice, između ostalog i na njegovu štetu. 

Dakle, imate čoveka koji širi političku propagandu i Vladu Bugarske naziva banditskom, imate čoveka koji javno podstiče govor mržnje i imate čoveka koji prilazi diplomatskom vozilu i na njemu lepi plakate. Pitam javnost, ko ovde podstiče mržnju i netrpeljivost? 

Kao pravi diplomata kome je stalo da bugarsko – srpski odnosi nastave uzlaznoom putanjom, konzul Dimitar Canev nije hteo da reaguje i da pridaje značaj ovom i te kako unapred isceniranom događaju. 

Međutim, imajući u vidu da se gospodin Nikola Stojiljković drznuo da i pored ovog incidenta koji je pokušao da izazove širi neistine, molim nadležne organe da preispitaju rad takozvane Narodne komunističke partije u Vranju i delovanje gospodina Nikole Stojiljkovića, kako se ovakvi incidenti ne bi u budućnosti dešavali i kvarili međunarodne odnose Bugarske i Srbije.  

Kako biste reagovali da je umesto papira gospidin Stojiljković izvadio pištolj ? Nažalost, bilo bi kasno za reakciju. 

Nećemo dozvoliti da se ovakvi slučajevi ponove. Neće dozvoliti ni Srbija, ni Bugarska. Ovo nije u interesu ni jedne, ni druge zemlje. 

Gospodinu Nikoli dajem prijateljski savet da svoje slobodno penzionersko vreme iskoristi na pametniji način, umesto što pokušava da širi mržnju između dva naroda i omladine koja tek treba da živi u slozi i prijateljstvu.

 

(Autor je predsednik Bugarsko-srpskog centra u Vranju)

Foto Vranje News

Komentari

Bugarsko-srpsko prijateljstvo je zakopano u I i II Svetskom ratu u jednu grobnicu.Ovo udruženje postiji da zadovolji ambicije pojedinaca !