12.09.2019

Otvoreno pismo povodom govora Marka Atlagića

Iako smo više puta ukazali na porast netolerancije u srpskom društvu, govor mržnje u parlamentu Srbije ne samo da nije zaustavljen, već je intenziviran.

Profesor Marko Atlagić, manje poznat po svom naučnom radu, a znatno više po onomatopejama i udvorištvu od kojeg je i njegovom predsedniku neprijatno, po ko zna koji put je sebi dao za pravo da vređa univerzitetske profesore koji ne dele njegovu beskrupuloznost i načela i metode poltronstva.

Na skupštinskom zasedanju od 9.9.2019, u jednoj, za njega, stimulativnoj atmosferi koju je činio veliki broj onih koji su falsifikovali svoje diplome, poslanik Atlagić je, ne baš inventivno, ponovio uvrede od 3.7.2019. na račun naših kolega profesora Jova Bakića i Dubravke Stojanović – profesor Bakić je „govnar“, a profesorka Stojanović „falsifikatorka istorije“ koju, po zakoniku knjaza Miloša, treba po kratkom postupku.

Dr Radu Trajković je optužio da je lažov, dok je profesor emeritus Goran Marković za njega „takozvani reditelj“.

Profesoru Markoviću je, u svom polupismenom obraćanju građanima Srbije, čak i preporučio da „sakupi sve gadosti koje je izgovorio o Aleksandru Vučiću i SNS i Vladi RS, da ih uokviri i postavi na zid svoje dnevne sobe da se svakodnevno podseća na svoj najviši umetnički domet i visoki stepen svoje lične kulture.

Svako jutro kad se probudi, ustane i umije neka se pogleda u ogledalo i videće jednog nabubrelog bumbara punog mržnje prema Srbima i predsedniku Vučiću.

Ta mržnja će u njemu eksplodirati i uništiti ga samog.

Bog neka mu je na pomoći“.

Ili možda nama, sa ovakvim predsedavajućim skupštine, poslanicima i resornim ministrom koji je vidno uživao u ovom izlaganju.

Govor poslanika Atlagića, slika je i prilika vlasti koja moć crpi iz unutrašnjih sukoba i masovnog egzodusa građana.

Po ko zna koji put najoštrije osuđujemo napade na univerzitetske profesore i zahtevamo da se zaustavi govor mržnje.

(Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu).

 

Tekst je izvorno objavljen na Peščaniku.

Foto Peščanik